Meniu
Condensul

Condensul poate aparea pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor. Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolante care reprezinta un caz de defect de executie. Cauzele formarii apei de condens pe geamul termoizolant, sau pe ramele ferestrelor sunt explicate in continuare.

 In locuinta se produc permanent vapori de apa:
• din aerul respirat de om: cantitatea zilnica 1-2 litri;
• din gatit : pana la 2 litri intr-o gospodarie de 4 persoane;
• activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) aduc pana la 3 litri intr-o gospodarie de 4 persoane.
Aceste cantitati se gasesc permanent ca vapori de apa, invizibili in aer. Daca in timpul noptii temperatura din camera scade cu cateva grade, atunci o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafetele reci existente: geamuri sau profile. Formarea condensului apare si atunci cand umiditatea aerului din incapere este conform raportului ridicata, iar temperatura suprafetei de pe partea interioara a geamului este coborata.Condensarea incepe intotdeauna de la marginea geamului unde pot exista zone neetansate corespunzator. Circulatia aerului cald care "spala" geamurile poate fi impiedicata de un pervaz prea larg peste calorifer ceea ce duce la aparitia condensului pe geam cu prioritate la partea de jos. In incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolant. Acesta se datoreaza faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratie pe timpul noptii la o temperatura joasa.

In plus precizam ca formarea apei de condens poate aparea nu numai la geamurile sau ramele ferestrelor, ci si pe toate suprafetele reci ceea ce duce in final la umezeala si formarea mucegaiului pe pereti.

Condensul apare atunci cand suprafata cladirii (anvelopanta) nu este bine izolata termic si vaporii de apa care o traverseaza se racesc brusc – apare asa numitul "punct de roua”, care atunci când se formeaza în treimea interioara a grosimii peretelui, determina aparitia condensului, si implicit : umezeala, mucegai, etc.De asemenea, folosirea tapetului lavabil sau a vopselurilor acrilice, sunt solutii care reduc substantial permeabilitatea peretilor (anvelopantei), iar schimburile naturale spontane de aer nu se mai produc.In contextul celor aratate mai sus, pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor,poate aparea condensul. Apa se gaseste in permanenta in aer, sub forma de vapori. Cantitatea maxima de vapori de apa este in stransa legatura cu temperatura ambientului. Atunci cand aerul este saturat si temperatura scade cu cateva grade, de exemplu in timpul noptii, o parte din vapori condenseaza pe suprafetele reci existente în încaperi (geamuri, rame, etc.).  Alte situatii care pot conduce la aparitia condensului : Daca umiditatea in incapere este crescuta, iar temperatura interioara a geamului termoizolant este scazuta; Daca este impiedicata circulatia aerului cald de la corpurile de incalzire, spre geam; Daca nu se aerisesc suficient incaperile (tinand cont ca acest tip de tamplarie este etans, spre deosebire de tâmplaria clasica si nu permite schimbul spontan de aer); Daca ferestrele sunt montate in jumatatea exterioara a peretelui (zona rece); Daca nu este etansat corect pe contur. Existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie, bucatarie etc; Prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului); Eliminarea prin respiratie a unei cantitati suplimentare de vapori determina o crestere a umiditatii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales in timpul sezonului rece; Prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare; Prezenta surselor de incalzire si a glafurilor; Obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului. Micsorarea riscului aparitiei condensului se poate realiza prin :
Aerisirea corespunzatoare, urmata de o incalzire uniforma la temperaturi moderate;
Modificarea circulatiei aerului cald astfel încat curentul de aer cald sa treaca in lungul ferestrei, pentru a obtine coeficienti mai mari de transmitere a caldurii;
Acolo unde exista glafuri interioare ce acopera suprafetele radiante ale corpurilor de incalzire, sa se practice in glaf goluri care sa permita circulatia aerului cald spre ferestre;
Camerele orientate spre nord, sau pe directia vantului dominant, sa fie mai bine incalzite si izolate;
Controlarea surselor de umiditate, astfel incat sa nu se ajunga la saturarea aerului din punct de vedere al umiditatii.
Lipsa de ventilatie dintr-o incapere duce in mod inevitabil, in anumite conditii de temperatura si umiditate, la aparitia condensului pe geamul termoizolant incepand de la partea inferioara a sticlei. Odata cu cresterea umiditatii, condensul urca la partea superioara a acesteia ducand in final, daca nu se intervine operativ, la transformarea condensului in picaturi.

Condensul pe foaia de sticla apare atunci cand aerul din interior este saturat cu vapori, respectiv cand exista o umiditate ridicata a aerului din incinta, iar suprafata sticlei la interior este ”rece”.

Download oferta

Download oferta triplex

Criterii de apreciere geam termoizolant (sursa: www.pptt.ro )

 • 19Feb Oferta primaverii 2019

  In lunile Februarie si Martie, va intampinam cu o oferta promotionala: 1(un) euro reducere la toate tipurile de sticla. 

 • 05Feb NOU!!Cabine de dus,balustrade si pereti din sticla securizata.

        Muntenia Glass isi intampina clientii incepand din anul 2017 cu produse noi:cabine de dus din sticla securizata,balustrade si pereti din sticla.

 • 05Feb Storuri Venetiene

  Incepand din luna Martie a anului 2009, firma noastra a venit in intampinarea clientilor cu un nou produs aflat in stadiul de pionierat in tara noastra, storuri venetiene sau jaluzele venetiene, storuri amplasate intre foile de geam termoizolant. Acestea pot fi actionate manual, cu comutator sau telecomanda, toate aceste variante fiind livrate de firma noastra clientilor nostri.

   

  pronosticuri pariuri sportive online omnibet pronosticuri pariuri online

 • Toate stirile


Newsletter
E-mail:

Abonare Newsletter